Energierekening 2019 valt hoger uit

De hoogte van de energierekening valt in 2019 hoger uit dan verwacht, omdat deze te laag is ingeschat door het kabinet. Bij de berekening van de gemiddelde energienota heeft het kabinet gebruik gemaakt van de laatste schattingen van het Planbureau Leefomgeving (PBL). Deze schattingen waren echter niet recent, want ze kwamen uit 2017.

Afgelopen zaterdag meldde het CBS al dat de energierekening in 2019 veel meer stijgt dan verwacht: gemiddeld 344 euro. In december gaf staatssecretaris Mona Keijzer (energie en klimaat) nog aan dat het niet zo’n vaart zou lopen. Ook minister Eric Wiebes (klimaat) schatte vorig jaar de kosten van de energierekening lager in. Wiebes hield rekening met een stijging van 108 euro per jaar per huishouden.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken erkent dat het kabinet bij de berekening van de gemiddelde energienota gebruik heeft gemaakt van oude cijfers.

Dit jaar loont het dus nog meer om over te stappen naar een andere energieleverancier. Als je nu overstapt is je gemiddelde besparing iets hoger dan de stijging van de energiekosten, namelijk 352 euro.

admin